عوارض پروتز باسن احتمالاً از جمله چالشهایی است که بسیاری از افرادی که قصد انجام این جراحی را دارند با آن مواجه خواهند شد. در اغلب مواقع پزشکان پیش از انجام جراحی بیماران را با عوارض این جراحی آشنا میکنند تا بتوانند با آگاهی در خصوص انجام آن تصمیم بگیرند. از جمله مهمترین عوارض این جراحی میتوان به عفونت، خونریزی، اسکار، عدم تقارن، جا به جایی، درد شدید، تجمع مایع و… اشاره کرد. مراجعان قادر خواهند بود با انجام اقداماتی پس از این جراحی از عوارض آن پیشگیری نموده یا عوارض آن را کاهش دهند.
مهم ترین عوارض پروتز باسن
با وجود این که با انجام پروتز باسن اندام افراد بسیار زیباتر خواهد شد اما این جراحی دارای عوارضی نیز هست. در ادامه شما را با مهمترین عوارض جراحی باسن آشنا خواهیم کرد.
عفونت
یکی از عوارضی که احتمالاً برای اغلب افرادی که پروتز باسن را انجام دادهاند، پیش میآید عفونت است. احتمال به وجود آمدن عفونت از آن جایی تشدید میشود که در عمل پروتز باسن برشهایی بر روی پوست و بافت باسن ایجاد میشود. همچنین در افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند، احتمال بروز عفونت بسیار بیشتر خواهد بود.
به بیان دقیقتر زمانی که برش و شکافهای جراحی بر روی پوست بدن بیماران ایجاد میشود، باکتری و میکروبهایی بر روی پوست تجمع پیدا میکنند و سبب بروز عفونت خواهند شد.
نمیتوان زمان دقیقی برای بروز عفونت پس از عمل پروتز باسن مشخص کرد اما به طور معمول تا یک ماه پس از انجام این جراحی احتمال بروز عفونت بسیار بیشتر خواهد بود.
⚡همچنین از جمله دیگر دلایل بروز عفونت پس از جراحی پروتز باسن، رخ دادن خطای جراحی است. به همین سبب بسیار ضروری است که بهترین جراح را انتخاب کنید که دارای تخصص کافی در زمینه جراحی باسن باشد.
ابزارهای جراحی آلوده و غیر استریل و تمیز نبودن دستها سبب افزایش احتمال ورود باکتری و میکروب در نتیجه بروزعفونت میشود. به علاوه خود مراجعین نیز لازم است مراقبتهای مربوط به دوره ریکاوری را جدی گرفته و محلهای برش را کاملاً تمیز نگه دارند تا از بروز عفونت خودداری شود.
عدم تقارن
پس از گذشت چندین هفته یا چندین ماه از پروتز باسن تورمها و کبودیهای آن برطرف شده و فرم جدید آن مشخص خواهد شد. در این زمان است که بسیاری از افراد ممکن است متوجه شوند که نواحی سرینی باسن آنها دارای عدم تقارن است. به طور کلی بیان میشود که حدود سه ماه طول خواهد کشید که بتوانید نتیجه نهایی عمل پروتز را مشاهده کنید.
اگر با گذشت این سه ماه همچنان متوجه شدید که نواحی سرینی دارای عدم تقارن هستند، احتمالاً این عارضه ماندگار خواهد بود. دلایل متنوعی برای عدم تقارن دو طرف باسن وجود دارد که یکی از اصلیترین دلایل این است که به طور طبیعی نیز دو قسمت سرینی باسن با یک دیگر قرینه نبوده و لازم است جراح توانایی کافی برای از بین بردن عیب ظاهری این موضوع داشته و ایمپلنتهای سایز مختلف استفاده کند.
همچنین تکان خوردن یا جا به جا شدن پروتز باسن نیز میتواند از جمله عواملی باشد که تقارن باسن را به هم میزند. به همین سبب بهتر است جراح، ایمپلنت را در زیر یا میان عضلات سرینی قرار دهد که احتمال جا به جایی آن کاهش یابد. در صورتی که عضلات سرینی در مکان درستی قرار نگرفته باشند، احتمالاً جراحان جراحی ترمیمی را پیشنهاد میدهند.
جا به جایی
اگر جراح ایمپلنت را بر روی ماهیچههای سرینی قرار داده باشد، احتمال تکان خوردن آن بسیار زیاد است. البته لازم است توجه داشته باشید که پروتزهای باسن دارای ساختار بسیار محکمی هستند، بنابراین در برابر پارگی مقاوم بوده و احتمال جا به جایی آنها کم است. اما اگر بعد از عمل، پروتزها از محل اصلی خود جدا شده و یا بر روی ماهیچههای سرینی قرار گرفته باشند، از آن جایی که بافت کافی پروتزها را پوشش نمیدهد، احتمال جا به جا شدن آنها وجود دارد.
خوشبختانه این مشکل قابل حل بوده و در صورتی که مراجعان با آن مواجه شوند، میتوانند به پزشک خود مراجعه کرده و جراح پروتزها را در میان یا زیر ماهیچههای سرینی باسن قرار دهد. معمولا افرادی که پروتز باسن آنها دچار جا به جایی میشود، به جراح پلاستیک مراجعه میکنند. زیرا جابه جایی پروتزها سبب تغییر شکل و سایز باسن افراد میشود. اغلب متخصصان در این صورت عمل جراحی ترمیمی را پیشنهاد میدهد که در این عمل برشهای ناشی از نخستین عمل را شکاف داده، ایمپلنتها را خارج کرده و مجدداً آنها را در مکان صحیحی قرار میدهند.
درد شدید
احتمالاً افرادی که قصد پروتز باسن خود را دارند با این چالش مواجه میشوند که آیا این جراحی درد دارد یا خیر. در پاسخ به این سوال لازم است ذکر کنیم که در طول جراحی پروتز باسن، برشهایی در پوست و ماهیچه باسن به وجود میآید تا ایمپلنتها در جای صحیحی جای گذاری شوند، بنابراین احساس درد شدید تا مدتی پس از جراحی پروتز باسن میتواند طبیعی باشد. لازم است بدانید که بهبود ماهیچهها کند بوده و بسیار بیشتر از بافتهای دیگر بدن صورت میگیرد. بنابراین نباید توقع داشته باشید که درد شما سریع بهبود یابد.
✨همچنین ضروری است تا مدتی پس از عمل از پرداختن به فعالیتهای فیزیکی سنگین خودداری نمایید زیرا انجام دادن فعالیتهای فیزیکی سبب افزایش درد خواهد شد. درد پس از عمل جراحی برای تمامی افراد یکسان نبوده و اغلب پزشکان برای مراجعان داروهای مسکنی را تجویز میکنند تا درد آنها پس از عمل تا مقدار قابل توجهی کاهش یابد.
البته در برخی شرایط این امکان وجود دارد که بدن نسبت به داروها به مرور مقاومت نشان داده و تب افزایش یافته و سبب بروز عفونت شود. در این صورت بسیار مهم است مراجعان هر چه سریع تر به پزشک خود مراجعه کنند و از او راهنماییهای لازم و کافی را دریافت نمایند.
اسکار
یکی دیگر از عوارض پروتز باسن، اسکارهای عمیق و طویل بر روی باسن افراد است. لازم است بدانید که در حین جای گزاری ایمپلنتها درون باسن، باید جراح یک برش طویل و عمیق ایجاد کند که همین سبب میشود پس از جراحی اسکار عمیق بر روی باسن افراد باقی بماند. مدت زمانی که طول میکشد این اسکار به طور کامل بهبود یابد، زمانی بین ۴ الی ۸ هفته خواهد بود. بر همین اساس لازم است افراد مراقبتهای درستی از اسکار پس از عمل خود داشته باشند تا هر چه سریعتر بهبود یابد.
به طور کلی بیان میشود هر مقدار که ایمپلنت اندازه و فرم بزرگتری داشته باشد، لازم است اسکار وسیعتری نیز بر روی باسن ایجاد شود. افرادی که قصد انجام پروتز باسن را دارند، لازم است ریسک باقی ماندن جای اسکار تا سالها بر روی بدن خود را بپذیرند. معمولاً ۵ الی ۶ ماه طول خواهد کشید تا اسکارها به هاله قرمز رنگی تبدیل شوند و پس از این مدت به تدریج کمرنگتر خواهند شد. با گذشت زمان بیشتر قرمزی تبدیل به رنگ سفید شده و به مرور کاملاً محو خواهد شد. هر چه افراد پوست تیرهتری داشته باشند، اثر برشها نمایانتر خواهد بود.
تجمع مایع
یکی دیگر از رایجترین عوارض پروتز باسن، تجمع مایع سروما یا احتباس مایعات در زیر پوست بوده که میتواند بسیار آزاردهنده باشد. معمولاً مراجعان زمانی این مشکل را در محل برشهای ایجاد شده مشاهده میکنند که چندین هفته از عمل گذشته باشد. دلیل به وجود آمدن این عارضه این است که در زمان ایجاد برشهای گسترده توسط جراح، رگهای خونی و بافتهای ناحیه باسن آسیب بسیار زیادی میبینند و این موضوع سبب جمع شدن مایعات در این ناحیه از بدن خواهد شد.
البته پزشک متخصص به منظور کاهش احتمالی احتباس مایعات، از درنهایی در محل برشها استفاده میکند که این درنها خون و مایعات اضافه را خارج کرده و مانع از جمع شدن آنها زیر پوست افراد میشود. معمولا این درنها بسته به شرایط افراد چند ساعت یا چند هفته در بدن آنها باقی میماند که البته این به این معنا نیست که پس از برداشتن درنها دیگر احتمال سروما وجود ندارد، بلکه همچنان امکان دارد مایعات در زیر پوست افراد تجمع پیدا کنند. از جمله عواملی که میتواند سبب به وجود آمدن سروما شوند، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
✅ آسیب دیدن بافت ها در طول عمل جراحی و شدت صدمه
✅ مدت زمان پروسه جای گذاری ایمپلنت باسن
✅ تعداد و نوع برش های ایجاد شده
✅ واکنش بدن نسبت به تغییرات اعمال شده
خونریزی
یکی دیگر از عوارض پروتز باسن، خونریزی پس از انجام این عمل است. از آن جایی که در این عمل برش وسیعی در ناحیه پوست صورت میگیرد، بنابراین دور از انتظار نیست که پس از انجام آن مراجعان در بدن خود خونریزی مشاهده کنند. البته این بدان معنا نیست که تمامی افرادی که عمل پروتز باسن را انجام میدهند، باید پس از عمل خونریزی داشته باشند اما بسیار مهم است تا زمانی که بخیهها کاملاً جوش نخوردهاند، مراقبتهای لازم را انجام دهید زیرا همچنان ریسک خون ریزی وجود دارد.
به طور معمول انتظار میرود با گذشت ۶ هفته پس از جراحی پروتز باسن برشهای جراحی و بخیهها به طور کامل بهبود یابند. افرادی که مبتلا به دیابت باشند، لازم است مراقبتهای پس از جراحی را بسیار جدیتر انجام دهند. یعنی تلاش کنند از انجام کارهایی که باعث افزایش فشار به باسن میشود، خودداری کنند، زیرا فشار زیاد به باسن سبب افزایش خونریزی خواهد شد.
انقباض کپسولی
انقباض کپسولی نیز از جمله دیگر عوارض پروتز باسن به حساب میآید که احتمالاً برای بسیاری از افرادی که این عمل را انجام دادهاند، پیش خواهد آمد. اگر برشهای ایجاد شده به منظور قرار دادن ایمپلنت درون باسن ایجاد شدهاند به اسکار تبدیل شوند و اسکارهایی به وجود آمده مرتب منقبض شوند، سبب وارد شدن فشار به پروتزها خواهد شد که این امر را انقباض کپسولی مینامد.
در نتیجه تحت فشار قرار گرفتن مداوم ایمپلنتها، فرم باسن افراد تغییر کرده و دردهای جسمانی آنها افزایش خواهد یافت. به طور معمول امکان بروز این مشکل ۲ الی ۳ ماه اول بعد از عمل وجود دارد و بعد از آن احتمال مبتلا شدن به انقباض کپسولی بسیار کاهش خواهد یافت.
📣پزشکان متخصص پیشنهاد میدهند برای این که به انقباض کپسولی درگیر نشوید، مصرف داروهایی که به بهبود زخمها مربوط میشوند را جدی بگیرید و آنها را به طور مرتب مصرف کنید.
تغیر میزان حس
زمانی که به منظور انجام پروتز باسن برشهایی بر روی پوست این منطقه ایجاد میشود، احتمال آسیب رسیدن به عصبها وجود دارد به همین سبب است که برخی بیماران پس از انجام این عمل بیان میدارند که حس طبیعی پوست این منطقه تغییر کرده یا کاملاً از بین رفته است. البته این به این معنا نیست که بی حسی که پس از انجام عمل جراحی پروتز باسن تجربه میکنید به علت قطع شدن عصبها باشد بلکه این بیحسی موقت بوده و معمولاً با گذشت ۳ الی ۶ هفته با ترمیم رشتههای عصبی از بین خواهد رفت و افراد میتوانند حس طبیعی ناحیه تحت جراحی را به دست بیاورند. متاسفانه در برخی مواقع به علت بیدقتیهای پزشکی یا تخصص و تجربه نا کافی پزشک ممکن است آسیبهای جدی به اعصاب این ناحیه وارد شده و افراد دچار بیحسی دائمی در ناحیه تحت جراحی بشوند.
آیا امکان ترکیدن پروتز باسن وجود دارد؟
احتمالاً یکی از سوالهای مهمی که برای افرادی که قصد انجام پروتز باسن را دارند، پیش میآید این باشد که آیا امکان ترکیدن پروتز باسن وجود دارد یا خیر. در پاسخ به این سوال لازم است ذکر کنیم که پروتزهای باسن از سیلیکونهای نیمه جامد ساخته شدهاند. این مواد بسیار مرغوب و با کیفیت هستند و در واقع امکان ترکیدن این پروتزها به هیچ وجه وجود ندارد.
البته نوع دیگری از پروتزها وجود داشته که پروتزهای ژلی نام دارند که بسیاری از افراد و پزشکان این پروتزها را برای انجام پروتز باسن استفاده میکنند و امکان ترکیدن آنها وجود دارد. به همین سبب جراحان پلاستیک ماهر و با تجربه اغلب پروتزی را برای جراحی باسن انتخاب میکنند که از جنس سیلیکونهای نیمه جامد باشد تا خطر کمی برای بیماران داشته باشد. به طوری کلی نگرانی در خصوص این مورد بیهوده است و نیازی نیست مراجعان نگرانی در این خصوص داشته باشند.
روش های کاهش عوارض پروتز باسن
اقداماتی وجود دارند که مراجعان میتوانند به منظور کاهش عوارض پروتز باسن از آنها بهره بگیرند. از جمله این اقدامات میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
✅ مراجعه کننده ها میتوانند پس از انجام این جراحی به منظور کاهش تورم از گارمنت یا پوشش فشرده کننده باسن استفاده نمایند.
✅ به منظور کاهش تورم و جلوگیری از ایجاد چین و چروک لازم است از انجام فعالیتهای زیاد و سنگین تا زمان بهبودی کامل خودداری نمایید.
✅ ماساژ و درمان اولتراسوند نیز در کاهش تورم و عدم چین و چروک بسیار کاربردی هستند.
یکی از موثرترین روشها بدین منظور که عوارض جراحی پروتز باسن خود را کاهش دهید این است که پزشک و جراحی را انتخاب کنید که در کار خود تخصص کافی داشته باشد تا نتیجه مورد نظر خود از جراحی را با عوارض کمی به دست آورید. با وجود این که تمامی جراحیها دارای عوارضی هستند اما انتخاب جراح مناسب میتواند از عوارض احتمالی همچون عفونت، پارگی پروتز و خونریزی تا حدود بسیار زیادی بکاهد. به طور معمول پزشکان و جراحان پیش از انجام جراحی پروتز باسن بیماران را با خطرات جراحی پروتز باسن و عوارض ناشی از آن به طور کامل آشنا میکنند تا آنها بتوانند با دید بازتر و آگاهی کامل در خصوص انجام این جراحی تصمیم گیری نمایند.
نتیجه گیری
اگر قصد انجام پروتز باسن را داشته باشید بسیار مهم خواهد بود که با عوارض و خطرات جراحی پروتز باسن آشنا شوید. این عمل نیز همچون تمامی جراحیها دارای عوارضی است که اگر پیش از عمل با آنها آشنا شوید بسیار بهتر است. در این مقاله به طور کامل در مورد عوارض پروتز باسن صحبت کرده و همچنین روش های کاهش و پیشگیری عوارض را نیز ذکر کرده ایم.