عمل بینی بدون بیهوشی نوعی جراحی است که در آن بیمار حین عمل نسبتاً هوشیار است. گاهی اوقات پزشک به دلایلی مثل ترجیح خود فرد یا ابتلای او به برخی بیماریها، این نوع عمل را در نظر میگیرد. در این روش به جای بیهوشی عمومی، از بیحسی موضعی استفاده میشود. البته توجه داشته باشید که این روش فقط مناسب جراحیهایی است که به تغییرات کمی نیاز دارند. کوتاه بودن زمان عمل، کاهش دوره نقاهت و کمتر شدن عوارض جراحی، از جمله مزایای عمل بینی بدون بیهوشی هستند.
آیا عمل بینی بدون بیهوشی امکانپذیر است؟
بله. قبلا جراحی بینی فقط با بیهوشی عمومی انجام میشد؛ اما الان روش دیگری به نام بیحسی موضعی هم وجود دارد. در این روش، فقط بینی و نواحی اطرافش بی حس میشوند و بیمار موقع جراحی هوشیار است؛ یعنی صدای اطراف را میشنود و در جریان روند عمل قرار میگیرد.
عمل بینی بدون بیهوشی چند مزیت دارد. اول اینکه جراحی در مدت زمان کمتری انجام میشود. در ثانی، زیباجو بعد از جراحی دچار عوارض بیهوشی عمومی مثل مشکلات تنفسی، تهوع و استفراغ ناشی هم نمیشود. همچنین عوارض عمل بینی مثل تورم و کبودی هم کمتر خواهد بود و دوره ریکاروی بیمار کوتاه میشود؛ بنابراین فرد زودتر به زندگی عادیاش برمیگردد. تشخیص اینکه عمل بینی با بیهوشی بهتر است یا بیحسی موضعی، به عهده پزشک متخصص است.
برای چه افرادی عمل بینی بدون بیهوشی انجام میشود؟
عمل بینی بدون بیهوشی در شرایط خاص و با صلاحدید پزشک متخصص انجام میشود. این شرایط شامل موارد زیر میشوند:
نوع عمل بینی
اگر رینوپلاستی پیچیده نباشد، پزشک میتواند آن را با بیحسی موضعی انجام بدهد. در جراحی ساده، روی بینی فقط یک سری تغییرات جزئی اعمال شده و مشکلات کوچک آن رفع میشوند. به عنوان مثال، عمل پرههای بینی و همینطور عمل نوک بینی (تیپ پلاستی) جزو جراحیهایی هستند که با بیحسی موضعی انجام میشوند. طی این عملها فقط پرهها و نوک بینی جراحی میشوند؛ برای همین معمولاً به بیهوشی عمومی نیازی نیست. در جراحیهایی مثل عمل بینی گوشتی، جراح باید ساختار بینی را خیلی عوض کند؛ برای همین بیهوشی عمومی لازم است.
شرایط خاص بیمار
بعضی وقتها بیمار شرایطی دارد که بیهوشی برایش خطرناک است؛ مثلاً به بیماریهای قلبی عروقی (مثل دیابت و فشار خون) یا مشکلات تنفسی (مثل آسم و آپنه خواب) مبتلا است. افراد چاق، کسانی که به داروهای بیهوشی حساسیت دارند و مبتلایان به اختلالات کبدی و کلیوی هم نباید تحت بیهوشی عمومی قرار بگیرند. برای همین خیلی مهم است که قبل از هر کاری، پزشک را در جریان اوضاع سلامتی خودتان قرار بدهید.
ترس بیمار از بیهوشی
کسانی که از عوارض جانبی بیهوشی میترسند و ترجیحشان جراحی بینی بدون بیهوشی است هم در صورت صلاحدید پزشک کاندید مناسبی برای این روش هستند. این ترس به خاطر تجربههای ناخوشایند قبلی اتفاق میافتد یا خود فرد به طور کلی از بیهوشی میترسد. در این شرایط بهترین کار مشورت با پزشک است. پزشک به نگرانی شما توجه کرده و تمام احتمالات و عوارض جراحی بینی با بیهوشی و بدون بیهوشی را با شما در میان میگذارد.
نحوه عمل بینی بدون بیهوشی
فرق رینوپلاستی بدون بیهوشی در ابتدای عمل است. در این روش، متخصص بیهوشی به جای اینکه با تزریق داروی بیهوشی شما را کاملاً بیهوش کند، بی حسکننده موضعی را فقط به بینی و اطراف آن تزریق میکند. به این ترتیب، شما در عین حال که هوشیار هستید، هیچ دردی احساس نمیکنید. البته متخصص بیهوشی در حین عمل داروهای آرامبخش لازم را هم به شما تزریق میکند تا بدنتان کاملاً آرام و بدون استرس بماند.
در مرحله بعد، عمل بینی به صورت باز یا بسته انجام میشود. در جراحی بینی بسته، تمام برشهای لازم در داخل بینیزده میشوند؛ اما در عمل باز بینی، جراح ناحیه بین دو سوراخ بینی (کلوملا) را برش میدهد تا دسترسی بیشتری به ساختار داخل بینی داشته باشد. در نهایت هم تمام برشها بخیهزده میشود، بینی گچ گرفته شده و روی آن چسب مخصوص میزنند.
آیا عمل بینی بدون بیهوشی با عوارض همراه است؟
این عمل هم مثل هر جراحی دیگری در کنار مزایایی که دارد با عوارض خاص خودش همراه است. خیلی مهم است که این جراحی توسط جراح کاملاً ماهر و مسلط به عمل بینی بدون بیهوشی انجام گیرد تا عوارضش به حداقل برسند. عوارض این نوع عمل شامل موارد زیر میشوند:
⚠️خونریزی حین عمل
⚠️ حساسیت به داروی بیحسی
⚠️ التهاب، تورم، و درد بینی بعد از جراحی
⚠️ کبودی محل عمل
⚠️ خشکی بینی
⚠️ عفونت در موارد نادر
سؤالات متداول عمل بینی بدون بیهوشی
عمل بینی با بیحسی معمولاً بین 1 تا 3 ساعت طول میکشد. این زمان بسته به سختی عمل، مهارت جراح و بسته یا باز بودن عمل بینی متفاوت خواهد بود.
احساس درد و فشار، استرس و ترس فرد حین عمل، مشکل در کنترل خونریزی، احتمال تکان خوردن بیمار، نیاز به تسلط و مهارت بسیار بالای پزشک و افزایش احتمال عفونت از جمله معایب این جراحی هستند.
استفاده از کمپرس یخ، مصرف منظم داروها، بالا نگه داشتن سر موقع خواب، پرهیز از دویدن، خم شدن و انجام فعالیتهای سنگین، خودداری از مصرف دخانیات و مشروبات الکلی و تمیز نگه داشتن ناحیه جراحی بعد از عمل بینی با بیحسی بسیار مهم هستند.
عدم استفاده از داروی بیهوشی باعث کوتاهتر شدن دوره نقاهت میشود. معمولاً 2 تا 4 هفته طول میکشد تا ورم و کبودیها از بین بروند. در 1 تا 3 ماه اول بعد از عمل هم نتایج اولیه عمل مشخص میشوند.
در نهایت…
متقاضیان جراحی بینی که دچار بیماریهای قلبی یا تنفسی هستند، سن بالایی دارند یا به بیماریهای کبد و کلیه دچارند میتوانند در صورت تجویز پزشک این عمل را بدون بیهوشی انجام بدهند. جراحی بینی بدون بیهوشی به خاطر عدم استفاده از داروی بیهوشی عوارض کمتر و دوره بهبودی سریعتری دارد؛ اما از آنجایی که حساستر و پیچیدهتر است، مهارت، تخصص و تسلط بالای جراح را میطلبد. با مراجعه به دکتر ابوالفضل عباسزاده – فوق تخصص جراحی پلاستیک و زیبایی- میتوانید با خیال راحت و با کمترین عوارض، جراحی بینی با نتایج موفقیتآمیز و دلخواهتان را تجربه کنید.